KONTAKT

Montana d.o.o.
Šlandrov trg 20/a
3310 Žalec, Slovenija
tel.: +386 3 710 26 10
faks: +386 3 710 25 87

BV_Certification_9k&14k.GIF

predelava kovin

Gradbena industrija

Pri visokih temperaturah (nad 1.200 stopinj Celzija) se granule zeolitnega tufa začnejo mehčati, hkrati pa nastajajo v sredini zrna plini, kar povzroča tvorbo mehurčkov in nabrekanje granule tufa. Zaradi te lastnosti so zeolitni tufi odlična surovina za izdelavo ekspandiranega materiala.

Zeoliti so alkalni in zemljoalkalni alumosilikati s specifično skeletno strukturo. Prav zaradi svoje porozne zgradbe imajo zeoliti močno izražene lastnosti ionske izmenjave, adsorbcije in hidratacije, ki se s pridom izkoriščajo na različnih področjih industrije.

zeoliti

V  GRADBENIŠTVU IN INDUSTRIJI GRADBENIH IZDELKOV SE UPORABLJA:
  • Pri proizvodnji betonskih izdelkov: ekspandirani tuf z majhno gostoto (0,8 kg/m3) in velikim volumnom por (65 %) kot dodatek cementu ali betonu za pridobivanje lahkih betonov z manjšo gostoto ter boljšimi izolacijskimi lastnostmi. Možna je tudi neposredna uporaba v gradbeništvu kot material za toplotno zaščito.
  • Pri izdelavi že pripravljenih suhih malt (maltitov). Pri t.i. suhi malti predstavlja tuf hkrati agregat kot tudi vezivo, seveda ob dodatku apna. Pucolansko apno vsebuje od 15 do 20 % apna in je zmlet do specifične površine 5.500 cm2/g.
  • Kot polnilo pri izdelavi fugirnih mas, vodoneprepustnih mas in premazov.
  • Kot sanacijski material.
  • Kalciniran tuf z dodatkom vode in dolomitne malte za izdelavo gradbenega materiala majhne gostote.
  • Pri izdelavi mineralnih vlaken (taljenje pri temp. 1.500 stopinj Celzija, vlečenje vlaken) za uporabo v gradbeništvu kot toplotno in zvočno izolacijsko sredstvo ter na drugih področjih industrije (proizvodnja filtrov, plastičnih mas, gum).
  • Pri izdelavi hidravličnih malt. Hidravlične malte delujejo s kemično reakcijo z vodo. Ne potrebujejo zraka. Malte, narejene s hidravličnimi komponentami, delujejo celo pod vodo in ko so trde, so odporne proti razdiralnim učinkom vode ter celo proti morski vodi. Zato se uporabljajo pri gradnjah pod vodo ali pod morjem in pri betonskih tehnikah, kjer se večji bloki združujejo z zlivanjem in je dostop zraka v kontaktih nemogoč.

KJE SE NAHAJAMO?

Najdete nas na Šladrovem trgu 20/a v Žalcu. Površinski kop Zaloška Gorica se nahaja na Mali Pirešici 5 B.
bentonit

Podrobnejši zemljevid

POVPRAŠEVANJE